Superżywność w Twojej kuchni

Zagłębiając się w tajniki kuchni możemy odkryć nieznane nam rejony. Takie jak na przykład bio produkty czy superżywność. Czym one różnią się od standardowej marchewki z groszkiem i schabowego? Tego właśnie dowiesz się czytając ten artykuł.

Superżywność to nieprzetworzone produkty, występujące w przyrodzie, które zawierają bardzo dużo cennych dla organizmu składników. Wpływają na lepsze funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają nasz metabolizm i intensywnie odżywiają. Są bogate w witaminy i mikroelementy. Do grupy superżywności należą m.in. importowana alga spirulina dostępna na http://spirulina-sklep.com.pl/ oraz inne produkty jak: jagody acai czy goi, nasiona chia, ale także nasza polska żurawina, głóg, morwa, buraki, miód, pyłek pszczeli, czosnek, brokuły czy kasza (jaglana i gryczana).

Nie wszystko co dobre dla organizmu jest także smaczne. Większość superżywności ma postać sproszkowaną, przykładem może być spirulina w proszku, dzięki czemu możemy dodawać ją do wyśmienitych koktajli owocowych czy jogurtów. Dzięki temu też skutecznie pozbędziemy się niekoniecznie dobrego smaku. Trawiasty czy rybny smak nie należy bowiem do najbardziej przez nas pożądanego – my lubimy słodki!

Nie musimy specjalnie szukać sklepów ze zdrową żywnością, gdyż duża część bio produktów czy superżywności dostępna jest w popularnych super- i hipermarketach, dyskontach, a nawet sklepach osiedlowych. Wystarczy tylko dobrze poszukać, gdyż świadomość konsumentów, a co za tym idzie – także handlowców – jest coraz większa, a popyt powoduje, że zdrowe produkty coraz częściej goszczą na półkach sklepowych.