Kokosowe szaleństwo, czyli mąka i cukier

Kokos znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Palma kokosowa nie bez powodu nazywana jest drzewem życia. Kokos dostarcza mnóstwa witamin, głównie z grupy B, oraz minerałów, między innymi magnez, żelazo, cynk oraz potas.

Kokos wspiera oczyszczanie organizmu, gdyż zawiera mnóstwo antyoksydantów, i choć jest kaloryczny to świetnie sprawdza się w przypadku osób odchudzających się, gdyż spowalnia wchłaniania się cukrów do krwi. Zapewnia więc człowiekowi zapas energii, który może być wykorzystywany bardzo długo.

Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez odrobiny słodyczy, a jednocześnie zmagasz się z problemem nadwagi, idealnym rozwiązaniem dla ciebie będzie cukier kokosowy. Jest słodki, smaczny, nadaje się do słodzenia deserów, ciast, kawy czy herbaty. Z powodzeniem zastąpi klasyczny cukier, a przy tym nie będzie miał negatywnego wpływu na zdrowie. Cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny, jest więc idealny dla osób odchudzających się, cukrzyków i kobiet w ciąży.

Innym polecany produktem z kokosu jest mąka kokosowa (http://oleje-kokosowe.pl/maka-kokosowa/), również polecana diabetykom, a także osobom z alergiami. Mąka kokosowa zawiera mnóstwo białka i błonnika, reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwdrobnoustrojowe. Mąka z kokosa bardzo dobrze wpływa na procesy trawienne, przyspiesza metabolizm, przez co jest polecana osobom w trakcie kuracji odchudzającej – wystarczy, że zastąpimy nią mąkę pszenną, a szybko zauważymy efekty w postaci utraty wagi.

Mąka kokosowa i cukier kokosowy to wyjątkowo smaczne i zdrowe, a co najważniejsze idealne rozwiązanie dla diabetyków, alergików i osób odchudzających się.